Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΑΡΧΕΙΟ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΘΑΣΟΣ ΙΙ»


Το 1970 ναυπηγείτε στο Πέραμα , το επιβατηγό οχηματαγωγό «ΚΑΒΑΛΑ» . Από τα καλύτερα σκάφη που δρομολογήθηκαν στην Θάσο . Πολύ καλής κατασκευής και γρήγορο μιας και διέθετε δύο μηχανές  MTU 1800HP η κάθε μία , ενώ είχε δυνατότητα μεταφοράς 55-60 ΙΧ , και εκτελούσε δρομολόγια στην γραμμή Θάσου – Καβάλας.
Το σκάφος αυτό πουλήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 στην ΑΝΕΘ και μετονομάστηκε σε «ΘΑΣΟΣ II». Ήταν το πρώτο «ΘΑΣΟΣ ΙΙ» που δρομολογήθηκε εκείνη την εποχή και ανήκε στην ίδια εταιρεία όπου σήμερα 37 χρόνια μετά αγοράζει ένα νέο πλοίο και έρχεται να ξαναγράψει το ίδιο όνομα, αυτή τη φορά σε ένα πιο μεγάλο, σύγχρονο, αμφίπλωρο σκαρί, που θα δρομολογηθεί στα ίδια νερά που ταξίδεψε και ο προκάτοχος του.
Το παλιό πλέον «ΘΑΣΟΣ ΙΙ» σήμερα έχει το όνομα «SILVER SPARK» και ταξιδεύει ως φορτηγό. Αρχές του 2000 αγοράζετε από εταιρεία της Κέρκυρας για μεταφορά οικοδομικών υλικών. Κρατάει το ίδιο όνομα μέχρι σχεδόν το τέλος της δεκαετίας όπου αγοράζετε από εταιρεία του εξωτερικού και μετονομάζεται σε «MITRIDAT». Το πλοίο σήμερα ως «SILVER SPARK», με μήκος 69μ, πλάτος 13μ και σημαία Togo συνεχίζει να ταξιδεύει και παρά τα 42 χρόνια του προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ιδιοκτήτες του.   

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΕΙΚΟΝΕΣ: Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ» ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Το (479gt) πλοίο της Lefkimmi Lines στην είσοδο του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Το ε/γ-ο/γ «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ» εκτελεί καθημερινά δρομολόγια στη πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσα - Λευκίμμη η οποία έχει διάρκεια 1 ώρας. Το ανοιχτού τύπου πλοίο «παντόφλα» έχει μήκος 55μ, πλάτος 14μ, βύθισμα 2,5μ και είναι κατασκευής 1993.

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΝΕΑ: Ε/Γ-Ο/Γ «ΘΑΣΟΣ ΙΙ» ex «ΦΙΛΟΘΕΟΣ» ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΑΝΕΘ

Νέα αγορά για την ΑΝΕΘ με την απόκτηση ενός ακόμη αμφίπλωρου πλοίου για τις γραμμές της Θάσου. Tο νέο πλοίο (1000gt) θα μετονομαστεί σε «ΘΑΣΟΣ ΙΙ» και θα δρομολογηθεί στη γραμμή Λιμένας – Κεραμωτή. Έχει μήκος 105μ, πλάτος 18μ, βύθισμα 2,7μ, είναι κατασκευής 2011, μεταφέρει 500 επιβάτες, 200 ι.χ., στα μηχανοστάσια του έχει 4 μηχανές QUASCOR των 785 ίππων έκαστη και έχει την δυνατότητα να ταξιδέψει με 13 – 14 κόμβους. Το πλοίο αναμένετε στη Θάσο τις επόμενες ημέρες.

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΝΕΑ: ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟ «ΘΑΣΟΣ 7»

Ένα ακόμη πλοίο της ετοιμάζετε να πουλήσει η ΑΝΕΘ, αυτή τη φορά πρόκειται για το ανοιχτού τύπου πλοίο «ΘΑΣΟΣ 7», το οποίο είναι δρομολογημένο στη γραμμή Πρίνος – Καβάλα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου η εταιρεία τις επόμενες ημέρες ετοιμάζετε να κλείσει την συμφωνία πώλησης του πλοίου σε εταιρεία του εξωτερικού και πιο συγκεκριμένα της νότιας Αμερικής. Το (900gt) πλοίο είναι κατασκευής 2001, έχει μήκος 76μ, πλάτος 14μ και αν όλα πάνε καλά αναμένετε να φύγει από το νησί στα μέσα του καλοκαιριού.


Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΕΙΚΟΝΕΣ: ΤΟ SPECIAL PURPOSE VESSEL «ARGO I» ΣΤΗ ΘΑΣΟ

Ένα σκάφος διαφορετικό από τα άλλα είναι τις τελευταίες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Θάσου. Το πλοίο ειδικού τύπου για υποθαλάσσιες εργασίες «ARGO I» (1602gt), το οποίο ανήκει στην εταιρεία ASSO DIVERS. Το πλοίο είναι κατασκευής 1976, έχει μήκος 65μ, πλάτος 14μ και φέρει σημαία Κύπρου.


Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: GENERAL CARGO «ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΡΗΣΤΟΣ»

Σήμερα το πρωί αφίχθη το (492gt) φορτηγό πλοίο χύδην φορτιού «ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΡΗΣΤΟΣ». Το πλοίο είναι κατασκευής 1957, έχει μήκος 72μ, πλάτος 12μ, φέρει Ελληνική σημαία και είναι ναυπηγημένο στη Σουηδία.

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: GENERAL CARGO «ILSE»

Το σημαία Μάλτας φορτηγό πλοίο χύδην φορτίου «ILSE» (2.500gt) ήρθε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προερχόμενο από Λαύριο. Το πλοίο μήκους 88μ και πλάτους 13μ κατασκευάστηκε το 1993 στη Γερμανία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΗΜΕΡΑΣ: ΤΟ «AIDA AURA» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το (42289gt) κρουαζιερόπλοιο «AIDA AURA» της Γερμανικής AIDA CRUISES έφτασε νωρίς σήμερα τα ξημερώματα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το πλοίο με μήκος 202μ και πλάτος 28μ θα επισκεφτεί ξανά τον Θερμαϊκό στις 28 Ιουνίου.

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

ΕΙΚΟΝΕΣ: ΤΟ CONTΑINER SHIP «MAΕRSK TORINO» ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ

Το (17.700gt) πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «MAERSK TORINO» είναι από τους πιο συχνούς επισκέπτες του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Έχει μήκος 161μ, πλάτος 28μ, φέρει σημαία Λιβερίας και είναι κατασκευής 1990. Στη φωτογραφία, σε μια από τις πρόσφατες αφίξεις του, τον περασμένο Απρίλιο.   

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΕΙΚΟΝΕΣ: Φ/Γ-Ο/Γ ΝΑΝΤΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ (ΜΑΙΟΣ 2012)

Ένα από τα πολλά πλέον φορτηγά οχηματαγωγά ανοιχτού τύπου πλοία που τα ξοδεύουν στην Ελλάδα, είναι και το «ΝΑΝΤΗ». Η (1.000gt) παντόφλα δουλεύει στη γραμμή Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα, είναι κατασκευής 1973, έχει μήκος 78μ και ταξιδεύει με ταχύτητα 10 κόμβων.

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

ΕΙΚΟΝΕΣ: ΤΟ Ε/Γ-Ο/Γ "ΝΙΚΟΛΑΟΣ" ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΑΔΕΛΦΑΚΙ ΤΟΥ

Τρία αδελφά πλοία αναμένεται να έχει από τα μέσα του καλοκαιριού η γραμμή Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα. Το «ΝΙΚΟΛΑΟΣ» φαινομενικά δεν μοιάζει καθόλου με το «ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ» όμως κάποτε ήταν ίδια. Μετά από μετασκευές το δεύτερο πήρε την σημερινή του μορφή. Φέτος στη γραμμή θα έρθει και το τρίτο πλοίο της σειράς, το νέο απόκτημα της γραμμής το «ΔΩΡΙΕΥΣ» το οποίο τρέχει κυριολεκτικά για να προλάβει την θερινή σαιζόν. Το μόνο που μένει είναι να δούμε την τελική μορφή που θα πάρει το πλοίο.

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΑΡΧΕΙΟ: ΔΕΚΑΕΤΙΑ ’90 ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ

Έχοντας ξεκινήσει την έρευνα για τα υδροπτέρυγα της Θάσου, συνεχίζουμε με νεότερα από τα πάλαι ποτέ ταχύπλοα του νησιού. Για τα δυο τελευταία ιπτάμενα δελφίνια του νησιού «ΜΑΡΙΑ Φ.» και «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Φ.» που σήμερα κάνουν δρομολόγια στην Βουλγαρία, το πρώτο όνομα του «ΜΑΡΙΑ Φ.» ήταν «KRILA PIRANA»,
μετονομάστηκε στη συνέχεια σε «DELFINI XV» και μετέπειτα σε «THASSIAN DOLFIN» με το οποίο ήρθε για πρώτη φορά στο νησί. Το πρώτο όνομα του «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Φ.» ήταν «SANTA» και όταν δρομολογήθηκε στη Θάσο πήρε το όνομα «THASSIAN DOLFIN II». Ένα τρίτο υδροπτέρυγο των γραμμών ήταν το «ΙΛΙΔΑ» της ΑΝΕΘ που σήμερα δεν υπάρχει αφού καταστράφηκε από πυρκαγιά στην Κέρκυρα όπου είχε πουληθεί για δρομολόγια Κέρκυρα - Παξούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γραμμές των υδροπτέρυγων στην Θάσο δεν ήταν μόνο Λιμένας – Καβάλα και Πρίνος – Καβάλα, αλλά κάποτε ξεκινούσαν από την Καβάλα έφταναν στον Πρίνο και συνέχιζαν σε όλο το δυτικό κομμάτι του νησιού μέχρι τα Λιμενάρια και τον Ποτό. Την ιστορία των υδροπτέρυγων στο νησί συνεχίζουν μια ομάδα σκαφών με τα ονόματα «THRAKI I», «THRAKI III», «THRAKI IV», «THRAKI V» και ένα ακόμη με το όνομα «ΜΑΡΙΝΑ» τα οποία ανήκαν στην σημερινή THASSOS FERRIES. Τα σκάφη αυτά έχουν πουληθεί άλλα στο εξωτερικό και άλλα στην Ελλάδα. Πιο ενδεικτικά να αναφέρουμε το THRAKI III το οποίο είναι το σημερινό «ΚΑΒΕΙΡΟΣ» της ΣΑΟΣ και το THRAKI IV το οποίο πουλήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν και πήρε το όνομα «DELFIN».
Σήμερα οι γραμμές τις Θάσου δεν έχουν κανένα ιπτάμενο δελφίνι, αλλά ούτε κανένα άλλο ταχύπλοο σκάφος. Τα σκάφη αυτά σήμερα θεωρούνται ξεπερασμένη τεχνολογία και λίγα ακόμη ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΑΡΧΕΙΟ: ΤΟ «ΘΑΣΟΣ Ι» ΣΤΟΝ ΙΣΘΜΟ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΜΕ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Ήταν καλοκαίρι του 2009 όταν το ρυμουλκό «ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ» της ΔΙΑΥΛΟΣ ΡΥΜΟΥΛΚΑ ρυμουλκούσε το πλοίο της ΑΝΕΘ «ΘΑΣΟΣ Ι» από την Θάσο στην Αφρική όπου το περίμεναν οι νέοι του αγοραστές. Το πλοίο κατασκευής 1975, ήταν από τις μεγαλύτερες παντόφλες του νησιού με σημαντικά μεγάλες μεταφορικές ικανότητες για την εποχή του. Ήταν δρομολογημένο κυρίως στη γραμμή Λιμένας – Κεραμωτή. Σήμερα ανήκει σε κατασκευαστική εταιρεία, φέρει το όνομα «ELOBEY VI» και μεταφέρει νταλίκες στην Δυτική ακτή της Αφρικής.     
ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΩΣ "ELOBEY VI".

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΝΕΑ: ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Ο «ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ» ΙΟΥΝΙΟΥ.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!

ΝΕΑ: ΤΑ ΥΔΡΟΠΤΕΡΥΓΑ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


Τα δυο τελευταία ιπτάμενα δελφίνια της Θάσου «ΜΑΡΙΑ Φ.» και «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Φ.» της ΤΑΧΥΠΛΟΑ ΣΚΑΦΗ ΘΑΣΟΥ Ν.Ε., σήμερα βρίσκονται δρομολογημένα στη Βουλγαρία. Ανήκουν στη εταιρεία Bulgarian Hydrofoil LTD και εκτελούν θερινά δρομολόγια κατά μήκος των ακτών της Βουλγαρίας ανάμεσα στις περιοχές Balchik Varna Nessebar Sozopol. Τα δυο σκάφη φέρουν τα ονόματα «ΚΟΜΕΤΑ 1» και «ΚΟΜΕΤΑ 2».
Τα δυο σκάφη όπως είναι σήμερα.    

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ THESSHIPPING!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!