Κυριακή 19 Μαΐου 2013

ΗΧΗΡΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ YACHTING ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Με επιτυχία η όχι, αυτό θα το κρίνουν κατά κύριο λόγο οι υπεύθυνοι της έκθεσης, αλλά και όλοι εμείς που αφιερώσαμε λίγο από τον χρόνο μας για αυτή την «γιορτή» του Ελληνικού τουρισμού και αποκομίσαμε τις όποιες εικόνες, αρνητικές και θετικές.
Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε κατά κύριο λόγο να αναφερθούμε σε ένα κομμάτι του τουρισμού, που στην Ελλάδα έχει πολλά να δώσει και μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό του. Φυσικά μιλάμε για τον θαλάσσιο τουρισμό, που στη συγκεκριμένη περίπτωση της έκθεσης απουσίαζε αισθητά.
Μπορεί η Θεσσαλονίκη να απέχει αρκετά από μεγάλα νησιωτικά συμπλέγματα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχει σκάφη αναψυχής που νοικιάζονται κάθε καλοκαίρι για εκδρομές στις γύρω περιοχές. Χαλκιδική και Σποράδες είναι τα δυο πιο κοντινά μέρη, με απίστευτες παραλίες και κόλπους και με τοποθεσίες ιδανικές για διακοπές με σκάφος. Μαρίνες μικρές και μεγάλες, που έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν τέτοιου είδους σκάφη. Εταιρείες και ανθρώπους που έχουν την εμπειρία και όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις να διαθέσουν τα σκάφη τους προς ενοικίαση.
Στην πιο κοντινή μαρίνα της Θεσσαλονίκης, αυτή της Καλαμαριάς, ελλιμενίζονται δεκάδες σκάφη, κυρίως ιστιοπλοϊκά, που τα περισσότερα από αυτά τίθενται στην διάθεση του τουρίστα. Η απόσταση της μαρίνας από το λιμάνι…τουλάχιστον 10 λεπτά!!!! Κανένα σκάφος όμως δεν έκανε τον κόπο να έρθει και να παρουσιαστεί στο κοινό. Καμία εταιρεία δεν εκμεταλλεύτηκε αυτή την όποια ευκαιρία, για να παρουσίασει την δουλειά της. Ψέματα…σε ολόκληρη την έκθεση υπήρχε ένα μικρό ιστιοπλοϊκό σκάφος….με χαρούμενους πιτσιρικάδες και όχι μόνο, να κάνουν βόλτες πάνω του και να χαίρονται έστω και λίγο την μαγική αίσθηση του να βρίσκεσαι σε σκάφος. Ένα μόνο από τα εκατοντάδες σκάφη, μηχανοκίνητα και ιστιοπλοϊκά, που υπάρχουν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Σποράδων. 

Από την άλλη πάλι, στον χώρο που έγινε η έκθεση, προγραμματίζεται κάποτε να γίνει μαρίνα σκαφών αναψυχής… Θα μπορούσε έστω κάποιος να σκεφτεί και να πει…γιατί να μην δείξουμε στον κόσμο πως θα είναι να συνυπάρχει καθημερινά με τόσα σκάφη; Πόσο πιο όμορφο μπορεί να γίνει το μέρος και πιο γραφικό με τα κατάρτια τον ιστιοπλοϊκών και τις σημαίες τους να κυματίζουν;
Αλλά το καλοκαίρι και περισσότερο τον χειμώνα όλοι αυτοί που ασχολούνται με τον τουρισμό της θάλασσας θα γκρινιάζουν γιατί δεν έχουν δουλειά, γιατί κάνεις δεν ήρθε να ταξιδέψει μαζί τους και πάλι θα τα βάζουμε με όλους τους άλλους εκτός από εμάς, που δεν λέμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα του εαυτού μας, της δουλειάς μας και της κοινωνίας μας. Κρίμα!        



Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΟΙ ΑΠΟΡΘΗΤΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ


Το απόλυτο δυο στα δυο πέτυχαν στη Θάσο. Για ένα ακόμη καλοκαίρι τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν στις τοπικές γραμμές, καθώς η προσπάθεια του πλοίου «ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΙΛΙΑΓΚΟΣ» να δρομολογηθεί στο νησί ναυάγησε. Η κύρια αιτία σύμφωνα με πληροφορίες, φέρετε να είναι η υποχρεωτική δρομολόγηση του πλοίου και στη γραμμή Πρίνος – Καβάλα, κάτι που η εταιρεία του πλοίου δεν ήθελε και δεν κατάφερε τελικά να ξεπεράσει. Ένας ακόμη επίδοξος μνηστήρας των γραμμών έφυγε πριν καν έρθει, όπως έγινε και με το πλοίο «ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ», που τελικά πουλήθηκε στο εξωτερικό. Πότε και ποιος θα είναι ο επόμενος που θα επιχειρήσει να ανέβει στα βόρεια; Θα αργήσει η μήπως είναι ήδη στο δρόμο; Αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι οι γραμμές του νησιού είναι διακαής πόθος πολλών. 

Σάββατο 4 Μαΐου 2013

ΜΕ ΤΟ «ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ» ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΣΤΗ ΘΑΣΟ




Με θερμή υποδοχή έφθασε πριν από λίγο το Άγιο Φως στο νησί της Θάσου, μεταφερόμενο από το πλοίο της THASSOS FERRIES «ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ».




Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

ΣΤΗ ΘΑΣΟ ΤΗΝ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Για όσους χάνουν τον δρόμο.

Πριν από λίγο άφιξη του «ΘΑΣΟΣ Ι» στο «λιμάνι» του Λιμένα. Με αυξημένη κίνηση πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στο νησί.