Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΝΕΑ: «ORCA Z» ΝΕΟ ΡΥΜΟΥΛΚΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Σήμερα Παρασκευή έκανε την παρθενική του άφιξη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το νέο ρυμουλκό της εταιρείας Ζούρος. Το σκάφος ύστερα από ένα μακρύ ταξίδι από την Ανατολή έδεσε στο λιμάνι της πόλης και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει τις δραστηριότητες του. Είναι κατασκευής 2007, έχει μήκος 34μ., πλάτος 10μ. και ανήκει στη νέα γενιά ρυμουλκών, πληρώντας τους νέους κανονισμούς των ΕΛ.ΠΕ. που θα ισχύσουν απο το 2013.

Πιο συγκεκριμένα  τα ρυμουλκά νέας τεχνολογίας διαθέτουν ελικοπηδάλια Azimuth Stern Drive και έχουν πολύ μεγάλη άνεση ελιγμών καθώς κινούνται με την πρύμνη, τόσο γρήγορα σχεδόν όσο και με την πλώρη, κινούνται πλάγια και κάνουν στροφές 360ο μοιρών μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Κατά συνέπεια μπορούν να ανταποκριθούν με αμεσότητα και ταχύτητα σε κάθε έκτακτο συμβάν και να μετακινήσουν το ρυμουλκούμενο δεξαμενόπλοιο εκτός κινδύνου αυξάνοντας θεαματικά τα περιθώρια ασφαλείας και αποφυγής περιστατικών περιβαλλοντικής μολύνσεως. Επιπλέον υποχρεούνται τα ρυμουλκά να έχουν άρτιο εξοπλισμό και μέσα πυρασφάλειας (ενδεικτικά αναφέρουμε τη δυνατότητα ρίψης 2.400 κυβικών μέτρων, νερού αναμεμειγμένου με ειδικό αφρό, ανά ώρα.)

Παράλληλα με την ανανέωση του στόλου που προάγουν οι νέες προδιαγραφές σταδιακά στα περισσότερα ρυμουλκά θα συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της MARPOL σε θέματα όπως ελαχιστοποίηση εκπομπών ζημιογόνων αερίων και άλλων ρύπων, χρήση ασφαλών και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και πολλά άλλα. Οι διατάξεις αυτές είναι υποχρεωτικής συμμόρφωσης για τα νεότερα μόνο πλοία, ούτως ώστε αν δεν προαχθεί η ανανέωση του στόλου να μην προκύπτει κανένα όφελος για το περιβάλλον.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.